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Re: Committee Participation

Issue. Over the past few weeks a number of questions have arisen
regarding participation in committees including the following issues raised by
the Standards Coordinating Committee:

1. How is committee membership established? In the case
of the SCC the approach has been to define “membership broadly, by
including “...any IDESG member who signs up for the SCC mail list”.

2. Does the status of “plenary membership” factor into the
role of a committee member? Again, the SCC has moved in the
direction of opening committee membership to both “voting” and “non-
voting” members without distinction. In other words all SCC members
may vote. The committee has raised concerns about the difficulty of
attaining quorum under this practice.

3. Do committee members vote as individuals or as
representatives of ISDESG Members? The SCC is presently considering
whether to permit voting by individual committee members regardless of
affiliation with an organizational member.

4. What levels of participation are permitted in
Committees?

Question #1
HOW IS COMMITTEE MEMBERSHIP ESTABLISHED?

Answer: The Rules of Association (‘ROA”) are silent on how committee
membership is established. We know that there is authority for the creation of
committees, as ROA §2.1.3 states: “There shall be such Committees, as set forth
in or as otherwise established by the Plenary in accordance with these Rules”.
We also recognize that the governance of committees is circumscribed by the
Committee Charter which, at a minimum requires the following information: (1)
the mission and jurisdiction; (2) operational principles; (3) decision making
procedures; (4) leadership selection processes; (5) interrelationships with other
committee activities; and, (6) deliverables. However, as to the selection of
committee members the ROA are silent'.

! Although it should be noted that, by action of the Plenary in approving the Membership
Agreement and IPR Policy, a committee that adopts a patent policy can restrict
“membership” and “participation” on a committee.
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On the other hand, the following provision of ROA §2.1.3.4 establishes
an expansive participation standard: “Participation in and meetings of the
Committees shall be open to all Members”. Thus, it is clear that you must be
an IDESG Member in order to serve on a committee.

The issue of how you 'become a committee member is a different matter.
The ROA side-stepped the issue of the traditional selection processes? and, as a
general rule, the organization has informally adhered to an “open field” self
selection method for committee membership. While “self-selection” may be
unwieldy it is not without limitation. The most significant limitation is “IDESG
Membership”. Those who have chosen to equate “participation” and
“membership” have no foundation for doing so under the ROA’.

in light of the silence on the method of appointment of committee
members Committees may seek the guidance of the Chair of the Plenary with
regard to the determination of who is a member of the Committee and how to
maintain an effective committee roster for purpose of proceeding with Decision
Making.

Question #2:

DOES THE STATUS OF “PLENARY MEMBERSHIP” FACTOR INTO THE ROLE OF
A COMMITTEE MEMBER?

Answer: At the point where a committee establishes its “membership”
the issue of the level of participation or involvement comes into play. The issue
is not tied to “plenary membership” or “plenary participation” but rather to
Membership in the IDESG of which the plenary is the governing body. In this
case the ROA is more evident. ROA §2.1.3.4 states: “...only Voting Members
may vote on work products and recommendations” (emphasis added). Voting
Member is a defined term and a plain reading of the definition will clarify its
application to the Committee process. ROA §12.7.7, states, as follows:

Members that actively participate in the IDESG and the work of the
Plenary and its Committees. Voting Members shall participate in Decision
Making, including, but not limited to the right to a vote in Plenary-wide or
Commiittee proceedings and in the elections of Officers and delegates.
The requirements for qualification as a Voting Member are set forth in
these Rules.

Thus, “active participation” in the work of “the Plenary and its Committees”,
including the “right to a vote in Plenary-wide or Committee proceedings” is
conferred only upon Voting Members of the IDESG. The choice made when an

? Traditional appointment methods: (a) Election by ballot; (b) Nominations from the
Floor; (c) Nominations by the Chair (confirmed by members); or, (d) Appointment by the
Chair.

3 This relaxed approach has populated IDESG committees; however, the self selection of
committee membership raises other issues that impact on the need for balanced
representation within the IDESG.
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individual or organization becomes a Member of the IDESG actually has
meaning.

On the other hand, ROA §2.1.3.4 is silent on the rights of “Non Voting
Members” since it only refers to a “vote on work products and
recommendations”. However, elsewhere the ROA is clear, as a matter of first
order, that the Decision Making provisions apply to Committees; although “...a
Committee of the Plenary may adopt Decision Making protocols in its Charter,
consistent, with these Rules, as may be approved by the Plenary”. So, unless a
Plenary-approved Committee Charter establishes an alternate protocol the rule
is as follows:

o IDESG Voting Members who serve on the committee may “vote”
and participate in consensus

o IDESG Non- Voting Members may only participate in consensus
(See ROA, 12.7.6)*. .

Question #3:

DO COMMITTEE MEMBERS VOTE AS INDIVIDUALS OR AS REPRESENTATIVES
OF IDESG MEMBERS?

Answer: In this case the ROA is clear. ROA §2.1.3.4 states: “...Members
can participate in an unlimited number of Committees; however, in such
Committee each Voting Member shall have only one vote in each Committee”
(emphasis added). Thus, if you are participating as the representative of the
Organizational Voting Member, one is entitled to only one vote. In my view the
same rule would apply to participation in the consensus process.

Question #4:
WHAT LEVELS OF PARTICIPATION ARE PERMITTED IN COMMITTEES?

ROA §1.5 states: “Participation and attendance by members of the public
in meetings of the IDESG may be permitted”. The rule is expansive; however, it
is not an unfettered right’. One of the functions | am mindful in my role as
Ombudsman is my responsibility to “facilitate balanced representation within
the IDESG” and to “...ensure that underrepresented groups are represented and
advocated”. However, | cannot, by fiat, change the ROA. Likewise, the
Committees cannot change the rules. Thus, without the benefit of a plenary-

* Definition of “Non-Voting Member”: “Members that do not meet the criteria for Voting
Members, but that wish to maintain a formal and ongoing presence in the IDESG. Non-
Voting Members may still contribute to the work of the Plenary and its Committees.
While they may participate in the Consensus process, they shail not be permitted to vote
in Plenary or Committee proceedings and in the elections of Officers and delegates. The
requirements for qualification as a Non-Voting Member are set forth in these Rules.”

5 As stated several times, even participation by Members may be restricted if the
Member fails to sign off on a patent policy.
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wide “participation policy” Committees may, through their Charter, establish
participation requirements; however, the right to vote and participate in
consensus may not be affected.

The issue of participation is an issue that the Management Council should
address with an eye on establish a common standard for IDESG.
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